Najstarije električno brojilo u Hrvatskoj | Arsenal Zadar

Najstarije električno brojilo za sada poznato u Hrvatskoj čuva se u kolekciji člana udruge Starinar, Proizvedeno u Beču pod patentom izumitelja Hermann Aron iza 1897. a pronađeno u Zadru;
Prva električna žarulja u Zadru je zasjala na Silvestrovo 1894. godine na tadašnjem Gospodskom trgu ( danas Narodnom ) , prije ostalih gradova Šibenik 1895., Dubrovnik 1901. a zagreb 1907.
Zadar je dobio struju, a već idućeg dana 1.I 1895.-te u tadašnjoj ludoj novogodišnjoj noći grad se kupao u električnoj rasvjeti – ukupno su bile osvijetljene 23 ulice i tri trga. Naravno, prva električna rasvjeta bila je instalirana i u gradskim kavanama Caffè Centrale (Kavana Central) na Kalelargi i Caffè degli Specchi (Kavana od zrcala) na Narodnom trgu. Izvor električne energije bila je istosmjerna termoelektrana u Foši, čije su parne strojeve pokretala četiri istosmjerna generatora od 25 kW, a razdioba električne energije provodila se uz napon 2 x 250 V. Već u siječnju iduće godine osvijetljene su Nova i Stara obala. Na Voštarnicu je struja stigla ipak tek sredinom 1900. godine.
Godine 1883. patentirao je Hermann Aron rođen Poljak “Pendelzähler” – prvi točan vat-sat metar u Njemačkoj, prvi put se uvodi u Velikoj Britaniji 1888. , a proizvodi se zatim u tvornicama u Parizu (1890.), Londonu (1893), Beču (1897) – gdje je proizveden i ovaj Zadarski najstariji brojač struje u hrvata…
Kada su u Zadru počeli s ugradnjom prvih brojila , točno još ne znamo, ali mislimo da je ovo jedan od tih. Olovkom čak ima i upisan neki datum i godinu 1904. na poleđini. Nažalost fali brojčanik, ali vrijedne ruke i trud starinara sačuvali su i ispričali i ovaj električni podatak , a sad bi valjalo brojilo očistiti i malo obnoviti te kao priču i predmet sačuvati i predati u ruke budućim generacijama.